Право

Васил Петров, Приемане на наследството по опис, София, 2023, изд. Сиби

9.5
Васил Петров, Приемане на наследството по опис, София, 2023, изд. Сиби

В „Приемане на наследството по опис“ са включени осем статии на д-р Васил Петров (районен съдия), в които подробно и аргументирано са изследвани проблемни в практиката и дискусионни в правната теория въпроси около приемането на наследството по опис. Авторът задълбочено изследва института на приемането на наследството по опис и мотивира своето разбиране задълбочено, с обосновка опираща се и на старата правна теория, на мотивите на законодателя при приемането както на ЗН  (1890), така и на действащия понастоящем Закон за наследството.

По мое мнение книгата е изключително полезна със задълбоченото познаване на материята, включително исторически, на правната традиция, явяваща се аргумент и опора в разбирането на много от проблемите при прилагането на института приемане на наследството по опис. Подробно изложение, много ценно за практикуващите юристи е посветено на противоречията в съдебната практика относно фактическия състав на института (стр. 20 и сл.), относно това прави ли се оценка на наследството (стр. 29 и сл.), относно противоречията в практиката и теорията относно сливането на наследството и личното имущество на приелия наследството (стр. 34 и сл.) и други.

Препоръчвам!

9.5
Велик
Резюме

В „Приемане на наследството по опис“ са включени осем статии на д-р Васил Петров (районен съдия), в които подробно и аргументирано са изследвани проблемни в практиката и дискусионни в правната теория въпроси около приемането на наследството по опис.

  • Юридическа литература
    9
  • Аналитична
    10
Следващ Жозе Родригеш душ Сантуш, Божият гняв
Предишен Галина Николова, Производството по чл. 51 ЗН. Процесуални предизвикателства и проблеми, Сиела, 2022

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *