Романи

Елена Феранте, „Тягостна любов“

8.5
Елена Феранте, „Тягостна любов“

Романът „Тягостна любов“ е от 2021 г., много очакван, като всеки роман на италианската писателка. Не е така пленяващ като тетралогията „Гениалнат априятелка“, но си заслужава.

Стилът и историята малко напомнят „Дни на самота“, в своята тягостност, неаполитанска жестокост и страст.

Разказът е от името на Делия, дъщерята, която минава мислено през целия невесел и труден живот на майка си Амалия. Открива различните лица на миналото, открива и себе си в това горчиво минало, което сякаш е искала да забрави, но без което не може да продължи да бъде. Водена от желание да заличи всяка прилика с нея, необяснимо, Делия открива, че прилича на нея много повече, отколкото е предполагала. А мистериите около нея, свързани с миналото на майка й, я поглъщат.

След смъртта на Амалия тя  се връща в Неапол и малко по малко започва да разплита нишката на събитията от живота на майка си в Неапол. Пребивана от ревнивия си съпруг, за Делия спомените от онези години са мъчителни. Винаги е бягала от това минало, а сега е тук и то я поглъща. Поредицата странни случки в Неапол след смъртта на майка й започват да стават все по-необясними …

8.5
Страхотен
Резюме

Романът „Тягостна любов“ е от 2021 г., много очакван, като всеки роман на италианската писателка. Стилът и историята малко напомнят „Дни на самота“, в своята тягостност, неаполитанска жестокост и страст. Разказът е от името на Делия, дъщерята, която минава мислено през целия невесел и труден живот на майка си Амалия. Открива различните лица на миналото, открива и себе си в това горчиво минало, което сякаш е искала да забрави, но без което не може да продължи да бъде. Водена от желание да заличи всяка прилика с нея, необяснимо, Делия открива, че прилича на нея много повече, отколкото е предполагала. А мистериите около нея, свързани с миналото на майка й, я поглъщат.

  • Интересна
    8
  • Съвременна проза
    9
Следващ Вера Мутафчиева, „Летопис на смутното време“
Предишен Амели Нотомб, „Изумление и трепет“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *