Романи

Елиф Шафак, „10 минути и 38 секунди в този странен свят“

9
Елиф Шафак, „10 минути и 38 секунди в този странен свят“

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е роман на Елиф Шафак, който накратко казано, е тъжен, меланхоличен, но и някак си оптимистичен. По един странен начин.

Издаден е на български от издателство Егмонт Анишър през 2019. На корицата има сполучлив анонс, че въпросните 10 минути и 38 секунди са времето, през което мозъкът все още продължава своята дейност, въпреки че сърцето е спряло.

Главната героиня Лейла е момиче, роденото в провинциален във всички смисли град Ван, в Турция в странно семейство. Бащата освен официална съпруга, има и втори брак, религиозен, сключен пред имама с млада жена от крайно бедно семейство. Тази млада жена е майката на Лейла, а самото й дете е „подарено“ от нея на официалната съпруга, докато тя остава да живее в дома като негова леля. С която бащата спи.

Порядките и традициите, на които жертва всъщност са всички жени в семейството, са жестоки, тиранични и неприемливи.

Освен тази тъжна и жестока раздяла на бебе от майка му, Лейла страда и защото детството й е убито заради сексуално насилие в семейството, на което става жертва от 6-годишна. Нейният чичо, брат на баща й, й посяга за първи път, когато е едва на 6. То излиза наяве чак, когато Лейла е тийнейджърка и забременява. А разкриването на истината води до това да й бъде уреден брак с малкия й братовчед.

Лейла бяга в огромния мегаполис Истанбул, където става жертва на трафик и е принудена да проституира. Докато не среща младия художник с леви убеждения Дали, който задлъжнява за да я откупи от публичния дом. Жестоката съдба отново отнема мимолетното щастие на Лейла, тъй като Дали умира стъпкан на левичарска демонстрация в Истанбул.

И животът се изнизва между пръстите, Лейла е убита и захвърлена в кофа за боклук, където мозъкът й изживява в спомени последните си 10 минути и 38 секунди. Тъга и мимолетно щастие. И пак тъга, тъга, тъга….

Тази книга е толкова съкрушително тъжна…Защо обаче, освен безкрайната тъга на романа има и оптимизъм? Заради съдбата пак, която събира Лейла с още неколцина Истанбулски странници и несретници, които стават нейно семейство. Както една от тях, транссексуалната Налан казва, когато не сполучиш със семейство по кръв, съдбата ти праща приятели. И те стават твоето семейство по вода.

9
Велик
Резюме

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е роман на Елиф Шафак, който накратко казано, е тъжен, меланхоличен, но и някак си оптимистичен. По един странен начин. Издаден е на български от издателство Егмонт Анишър през 2019. На корицата има сполучлив анонс, че въпросните 10 минути и 38 секунди са времето, през което мозъкът все още продължава своята дейност, въпреки че сърцето е спряло. Тази книга е толкова съкрушително тъжна…Защо обаче, освен безкрайната тъга на романа има и оптимизъм? Заради съдбата пак, която събира Лейла с още неколцина Истанбулски странници и несретници, които стават нейно семейство. Както една от тях, транссексуалната Налан казва, когато не сполучиш със семейство по кръв, съдбата ти праща приятели. И те стават твоето семейство по вода.

  • Интригуваща
    9
  • Съвременна
    9
  • 9
Следващ Венцислав Л. Петров, „Наследяване на задължения и отговорност за завети“
Предишен Исабел Алиенде, „Моята измислена страна“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *