Романи

Жозе Родригеш душ Сантуш, „Кодекс 632“

9
Жозе Родригеш душ Сантуш, „Кодекс 632“

Романът започва с мотото „Времето разкрива истината“ (Сенека, „За гнева“). Така е, забулена от векове, тайната за Колумб (оказал се Колон или Колона) е разкрита след продължителна и трудна историческа работа по издирване и съпоставка с различни източници за произхода и личността и ролята в световната история на Колумб.

В романа „Кодекс 632“, Душ Сантош разкрива по много увлекателен начин историята зад личността на Христофор Колумб. Разказът започва със смъртта на професор Тошкано от Нов Лисабонски университет, нает от Американска фондация за историческо проучване. Неочакваната му смърт прави невъзможно довършването на изследването му, заради което е нает друг професор – историк, който да сглоби пъзела. Пътуването му из древни ръкописи, хроники, разгадаване на шифри и загадки през Рио де Жанейро, Италия, Йерусалим е едновременно задълбочено, аргументирано и увличащо читателя нетърпелив да разбере в крайна сметка кой е Колумб и защо изобщо има такава истерия с произхода и личността му.

Откроява се тезата, доказана с подменения впоследствие ръкопис „Кодекс 632“, че не е генуезец, както гласи официалния наратив, че в документите има доказано твърде много фалшификати и противоречива информация и че зад прозвището „генуезец“ стои може би целенасочен стремеж да бъде скрит истинския му произход. Като зад тази цел има конкретна и много съществена причина.

Майсторски вплетени са множество факти в историята на Европа и дори на Глобализацията – започнала с Великите географски открития, например Договорът от Тордесиляс (1494) – споразумението между Кралство Испания и Кралство Португалия за разпределението на сферите на влияние в света между двете държави, ратифициран от папата с папска була на папа Юлий II от 1506 г.: „Договорът, който поставя началото на глобализацията“; „Договорът от Тордесиляс, ратифициран от Ватикана, предоставя половината от света на португалците, а другата половина – на испанците.“

Ето, едно доказателство и за преходността на величието и мимолетността на земната сила и слава на империите.

9
Велик
Резюме

Романът започва с мотото „Времето разкрива истината“ (Сенека, „За гнева“). Така е, забулена от векове, тайната за Колумб (оказал се Колон или Колона) е разкрита след продължителна и трудна историческа работа по издирване и съпоставка с различни източници за произхода и личността и ролята в световната история на Колумб. В романа „Кодекс 632“, Душ Сантош разкрива по много увлекателен начин историята зад личността на Христофор Колумб. Разказът започва със смъртта на професор Тошкано от Нов Лисабонски университет, нает от Американска фондация за историческо проучване. Неочакваната му смърт прави невъзможно довършването на изследването му, заради което е нает друг професор – историк, който да сглоби пъзела. Пътуването му из древни ръкописи, хроники, разгадаване на шифри и загадки през Рио де Жанейро, Италия, Йерусалим е едновременно задълбочено, аргументирано и увличащо читателя нетърпелив да разбере в крайна сметка кой е Колумб и защо изобщо има такава истерия с произхода и личността му.

  • Увлекателна
    9
  • Историческа
    9
  • 9
Следващ Жозе Родригеш душ Сантуш, „Кодекс 632“
Предишен Жозе Родригеш душ Сантуш, Последната тайна

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *