Романи

Жозе Родригеш душ Сантуш, „Мъжът от Константинопол“

8
Жозе Родригеш душ Сантуш, „Мъжът от Константинопол“

Романът на Жозе Родригеш душ Сантуш „Мъжът от Константинопол“ е първата книга от поредицата. Втората е „Милионерът от Лисабон“. Издадени са от ИК „Хермес“.

Крикор е извикан при умиращия му баща – Калуст Саркисян, а последните думи, които чува от него са: „Какво е красотата?“. Докато бди край него, прочита неговите неиздавани мемоари, разказът на целия му живот, успехи и неуспехи. Един впечатляващ живот, наситен с интересни събития, включително исторически.

Разказът започва от бащата на Калуст – Вахан Саркисян от Кайсери, неговото издигане като търговец на килими, преместването му в Константинопол като уважаван приятел на Салим Бей. Обрисувано е и действителното лице на Османската империя, исторически точно, увлекателно. Рушветите, упадъкът на империята, мимоходом са споменати усилията на християните в империята – българи, сърби, гърци и т.н. да се освободят, както и незавидното положение на арменската общност като християнска общност в пределите на Османската империя. Интересно свидетелство е публикуваният цитат в блога.

Калуст е изпратен от далновидния си баща да учи в Роберт колеж в Константинопол, воден от убедеността, че синът му трябва да знае европейските езици, нрави и философия. Че това е бъдещето и това е пътят към свободата от османската изостаналост. Продължава образованието си в Париж, после в Лондон. Натрупва академичен и житейски опит, който бавно, но неотменно го води към върха. Усвояването на търговски умения, контакти и образование в областта на инженерните науки и добива на петрол, са ключа към неговия успех.

Един от големите му успехи, е че съумява да впечатли и убеди милионера Берберян, че е достоен за дъщеря му Нунуфар, майката на Крикор.

Калуст успява да избяга и да се спаси от първите кланета на арменци в Константинопол с помощта на Салим Бей, установява се в Лондон. От където разказът продължава за живота, бизнеса и успехите му, в Лондон, Париж, Берлин. През годините Калуст открива изкуството и насладата от красотата в изкуството, превръщайки се в ценител и колекционер. Започва да се преплита и разказът за живота на Киркор, сина му, неговите лични битки, успехи и неуспехи.

Романът е плътен, исторически интересен, роман – сага за рода Саркисян и техния път.

8
Страхотен
Резюме

Романът на Жозе Родригеш душ Сантуш „Мъжът от Константинопол“ е първата книга от поредицата. Втората е „Милионерът от Лисабон“. Киркор е извикан при умиращия му баща - Калуст Саркисян, а последните думи, които чува от него са: „Какво е красотата?“. Докато бди край него, прочита неговите неиздавани мемоари, разказът на целия му живот, успехи и неуспехи. Един впечатляващ живот, наситен с интересни събития, включително исторически. Романът е плътен, исторически интересен, роман – сага за рода Саркисян и техния път.

  • Исторически
    8
  • Увлекателен
    8
Следващ Жозе Родригеш душ Сантуш, „Милионерът в Лисабон“
Предишен Жозе Родригеш Душ Сантош, "Мъжът от Константинопол", изд. къща "Хермес", 2016

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *