Романи

Жозе Родригеш душ Сантуш, Последната тайна

9
Жозе Родригеш душ Сантуш, Последната тайна

Жозе Родригеш душ Сантуш, Последната тайна, Пловдив, 2014

Ако в романа „Божият гняв“ Жозе Родригеш душ Сантуш разкрива тайните на исляма и скритите послания за джихад, които остават игнорирани, то в „Последната тайна“ авторът разкрива тайните на Библията – на Стария и Новия завет. Разкрива множество несъответствия и скритите тайни на написването на евангелията, значенията на определени думи, преводи и тенденциозни замени на думи, които така построяват историята и всичко, което знаем за живота на Исус и посланията му.

Скандално за много вярващи християни е разкритието, че Исус от Назарет е ортодоксален евреин, който спазва стриктно старозаветните закони. Създаването на текстовете на евангелията и съдържанието им крият тайни, които са едновременно очевидни, но и неясни за вярващите християни.

И всички тези исторически бележки, интелектуални загадки и ерудитски препратки се разкриват стъпка по в криминалното разследване на три убийства на професори в три различни държави в Европа – извършени по еднакъв, ритуален начин със сика (кинжал) и с изоставена неясна шарада (символ) в района на убийството. Първото убийство е във Ватикана, в библиотеката, второто в Дъблин, при излизането на професора от библиотеката и третото –  на българския професор в Стария град на Пловдив. Механизмът на убийствата и неразбираемите символи, открити в близост до всяко от местопрестъпленията свързват разследващите и разплитането на последната тайна започва. Романът е сюжетно свързан с България, Пловдив и извършеното убийство на професор – молекулярен биолог от Пловдивския университет.

Романът отново завършва със заключителни бележки, в които е посочен дългия списък с ползвана литература от автора, както и признанието, че Християнската религия е в основата на нашия морал, определя представите ни за добро и зло, правилно и грешно, за верния път и безпътицата, че християнските ценности са неделима част от нас. И точно заради важността на Християнството е важно и познанието за създателя му, за неговата историческа личност и религиозна същност. Авторът се позовава на множеството изследвания и исторически анализи на Новия завет, които са в основата на романа „Последната тайна“.

9
Велик
Резюме

Ако в романа „Божият гняв“ Жозе Родригеш душ Сантуш разкрива тайните на исляма и скритите послания за джихад, които остават игнорирани, то в „Последната тайна“ авторът разкрива тайните на Библията – на Стария и Новия завет. Разкрива множество несъответствия и скритите тайни на написването на евангелията, значенията на определени думи, преводи и тенденциозни замени на думи, които така построяват историята и всичко, което знаем за живота на Исус и посланията му. Скандално за много вярващи християни е разкритието, че Исус от Назарет е ортодоксален евреин, който спазва стриктно старозаветните закони. Създаването на текстовете на евангелията и съдържанието им крият тайни, които са едновременно очевидни, но и неясни за вярващите християни. И всички тези исторически бележки, интелектуални загадки и ерудитски препратки се разкриват стъпка по в криминалното разследване на три убийства на професори в три различни държави в Европа – извършени по еднакъв, ритуален начин със сика (кинжал) и с изоставена неясна шарада (символ) в района на убийството.

  • Съвременен
    9
  • Увлекателен
    9
  • Криминална проза
    9
Следващ Жозе Родригеш душ Сантуш, „Кодекс 632“
Предишен Жозе Родригеш душ Сантуш, Божият гняв

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *