Съвременни мислители

Иван Кръстев, „Утре ли е вече“

8
Иван Кръстев, „Утре ли е вече“

2020 е годината-кошмар за отвореното общество, тъй като провокира безпрецедентни мерки в световен план – затваряне на граници, ограничения в придвижването, социална дистанция, изолация…“ Обществото под карантина буквално е “затворено общество” – казва Кръстев в „Утре ли е вече“.

Започнала в края на февруари 2020 и продължаваща и досега, кризата COVID – 19 променя света и начина на живот, с който сме свикнали.

Затова е изключително интересно интелектуалец като Иван Кръстев, още в разгара на кризата и хилядите неизвестни, докато все още светът е парализиран и въпросите много повече от отговорите, да изложи своите ПРЕДположения и прогнози.

Една от тях е прогнозата, че „въпреки че хората ще са нетърпеливи да се върнат към нормалността, те ще открият, че това е невъзможно“… Субективно смятам, че това вече е факт.

„Но колко дълго ще се запази споменът за този безпрецедентен социален опит? Възможно ли е само след няколко години да го помним като някаква колективна халюцинация…“ е добър въпрос, чийто отговор само времето ще даде.

Интересни исторически ремарки по отношение на карантината – или традицията на т. нар. „втори дом“ описва Кръстев. Действително в България, а и не само, много хора „евакуираха“ семействата си в провинцията. Тази стратегия се оказва наследство от чумните епидемии в Европа, но сега, смята Кръстев също и разделител на основата на социалната, икономическа възможност да останеш вкъщи и да работиш от вкъщи и необходимостта да си на работа, въпреки страха и рисковете.

По отношение на глобализацията, Кръстев смята, че се очертава пандемията от COVID-19 да сложи край на глобализацията, такава, каквато я познаваме… Изключително точно авторът разсъждава, че от една страна можем да говорим за края на глобализацията и нуждата от деглобализация, но и в същото време налице е осъзнаване, че икономически национализмът е несъстоятелен. Едновременно е лошо по време на пандемия свръхзависимостта от Китай например, но е невъзможен, минимален шансът на малките национални държави, смята Кръстев.

„Въпреки това в тази книга поемам риска да твърдя, че COVID-19 драматично ще промени света ни, независимо дали ще запомним дните на епидемията или не…“

Препоръчвам!

Иван Кръстев, „Утре ли е вече“, Обсидиан, май 2020

8
Страхотен
Резюме

Започнала в края на февруари 2020 и продължаваща и досега, кризата COVID – 19 променя света и начина на живот, с който сме свикнали. Затова е изключително интересно интелектуалец като Иван Кръстев, още в разгара на кризата и хилядите неизвестни, докато все още светът е парализиран и въпросите много повече от отговорите, да изложи своите ПРЕДположения и прогнози. Една от тях е прогнозата, че „въпреки че хората ще са нетърпеливи да се върнат към нормалността, те ще открият, че това е невъзможно“... Субективно смятам, че това вече е факт. „Но колко дълго ще се запази споменът за този безпрецедентен социален опит? Възможно ли е само след няколко години да го помним като някаква колективна халюцинация...“ е добър въпрос, чийто отговор само времето ще даде.

  • Съвремнни мислители
    9
  • Философия
    7
  • Културология
    8
  • 8
Следващ „Леденият дворец“, Франсис Скот Фицджералд
Предишен Димо Казасов, "В тъмнините на заговора"

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *