Романи

Исабел Алиенде, „Цвят продълговат в морето“

8.3
Исабел Алиенде, „Цвят продълговат в морето“

Издаден през 2020 от „Колибри“ романът има озадачаващо заглавие. Какво означава цвят продълговат в морето се разкрива в хода на повествованието. Цвят продълговат в морето е поетичен образ на новата родина. Така поетът Пабло Неруда описва родината Чили – продълговата, вкопчена в планините, за да не падне в морето. Цвят продълговат в море, във вино, и сняг… с огърлица от черно-бяла пяна….

Историята на рода Далмау, съдбата на лекарят и участник в гражданската война в Испания Виктор Далмау, на Росер Бругера и на чилийският аристократичен род Дел Солар са разказани увлекателно и в контекста на исторически вярно описаните събития – Гражданската война в Испания, разгрома на републиканските бойци, трагедията на стотиците хиляди бежанци от Испания, бягащи от отмъщението и кървавата разправа на Генералисимус Франко. Така Чили става за мнозина нова родина.

Достоверно предадени са събитията и ролята на поета Пабло Неруда да организира приемът на над 2000 бежанци от Испания с кораба „Уинипег“, Виктор Далмау, Росер и новороденият Марсел са един от пасажерите на тъжния, но изпълнен с надежда бежански кораб „Уинипег“.

Оженили се „служебно“, за да се спасят Росер и Виктор стават първо приятели, другари, съмишленици и опора един за друг. Тяхната „служебна“ връзка при пристигането в Чили не е пречката пред силната любов на Виктор и Офелия дел Солар. Пречката са социалните условности и кастово разделение в Чили.

Животът на бежанци от Испания на Франко сякаш с ирония им поднася ново изпитание – военният преврат на генерал Пиночет и кървавите събития в Чили. Виктор като съратник на Салвадор Алиенде е един от пострадалите в преврата и изтърпял мъченията на Националния стадион и концентрационните лагери.

Съдбата помага на смелите. Поучителни  и интригуващи обрати и сътресения продължават в живота им. Нови раздели, събирания и бягства. Нови родини и желани завръщания. Разбира се, разочарования и надежди.

8.3
Страхотен
Резюме

Издаден през 2020 от „Колибри“ романът има озадачаващо заглавие. Какво означава цвят продълговат в морето се разкрива в хода на повествованието. Цвят продълговат в морето е поетичен образ на новата родина. Така поетът Пабло Неруда описва родината Чили – продълговата, вкопчена в планините, за да не падне в морето. Цвят продълговат в море, във вино, и сняг… с огърлица от черно-бяла пяна…. Историята на рода Далмау, съдбата на лекарят и участник в гражданската война в Испания Виктор Далмау, на Росер Бругера и на чилийският аристократичен род Дел Солар са разказани увлекателно и в контекста на исторически вярно описаните събития – Гражданската война в Испания, разгрома на републиканските бойци, трагедията на стотиците хиляди бежанци от Испания, бягащи от отмъщението и кървавата разправа на Генералисимус Франко. Така Чили става за мнозина нова родина. Достоверно предадени са събитията и ролята на поета Пабло Неруда да организира приемът на над 2000 бежанци от Испания с кораба „Уинипег“, Виктор Далмау, Росер и новороденият Марсел са един от пасажерите на тъжния, но изпълнен с надежда бежански кораб „Уинипег“.

  • Интригуващ
    9
  • Исторически
    8
  • Съвременен
    8
Следващ Исабел Алиенде, „Моята измислена страна“
Предишен Ъруин Шоу, „Хляб по водите“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *