Цитати

Макс Вебер, Две лекции: Политиката като призвание; Науката като призвание, Изток-Запад, 2022

9.5
Макс Вебер, Две лекции: Политиката като призвание; Науката като призвание, Изток-Запад, 2022

„Този, който иска със сила да установи на Земята абсолютната справедливост, се нуждае за целта от последователи: човешки „апарат“. На него той трябва да обещае необходимото вътрешно и външно възнаграждение…иначе апаратът няма да функционира…вътрешна награда е утоляването на омразата и жаждата за мъст, преди всичко на завистта и на потребността от псеводетичното чувство за безусловна правота, потребност да се заклеймят и разобличат противниците. Външни възнаграждения пък са авантюрата, победата, плячката, властта и доходните служби…“ (Вебер, 2022: 99)

„…Оттук бихме желали да изведем поуката, че само с копнеж и очакване не се постига нищо, и да направим друго: да се заловим за нашата работа и да удовлетворим „изискването на деня“ – човешки и професионално. Това е просто и ясно, когато всеки открие демона, който държи нишката на неговия живот, и му се покори.“ (Вебер, 2022: 140)

9.5
Велик
Резюме

"...вътрешна награда е утоляването на омразата и жаждата за мъст, преди всичко на завистта и на потребността от псеводетичното чувство за безусловна правота, потребност да се заклеймят и разобличат противниците.."

  • Философия
    9
  • Културология
    10
Следващ Ф. Г. Хагенбек, Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало
Предишен Макс Вебер, Две лекции: Политиката като призвание; Науката като призвание, Изток-Запад, 2022

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *