Романи

Марио Варгас Льоса, „Панталеон и посетителките“

9
Марио Варгас Льоса, „Панталеон и посетителките“

„Панталеон и посетителките“, издаден 2012 от „Колибри“ е уникален роман. Много рядко се среща истински успешна комбинация и увлекателен сюжет и истински смешни случки. Да, „Панталеон и посетителките“ е смешен роман. Роман, който определено се запомня от читателя и със сюжета, и с езика, и с усещането, което остава като спомен. Хубаво и леко.

Романът на Варгас Льоса е от 1973. Главният герой е Панталеон Пантоха. Панталеон е образ-икона на изпълнителния военен, който стараейки се да бъде изряден изпълнител, се превръща в пародия на военното, а и всяко друго безкритично изпълнение и послушание. Послушният човек е нелеп. Старателният до безмозъчност, изпълнителят на заповеди е карикатура на военен.

Капитанът от интендантската служба на Сухопътни войски Панталеон Пантоха е натоварен да организира и задейства Служба за посетителки на гарнизони, гранични пунктове и подобни (СПГГПП) в област Амазония. С една дума секретен, организиран от държавата публичен дом за войската. Посетителките са обикновени проститутки, а капитанът е лично организирайки СПГГПП преценява качеството на изпълнение по така възложената му секретна мисия.

Организацията е по военному прецизна: изчислен е потенциален брой ползващи услугите, брой на месечни услуги, времетраене на индивидуална услуга и т.н. и т.н. Сериозна работа, доведена до абсурд. Предизвикваща смях.

Романът е определян  като „остра сатира срещу военщината“. Аз бих допълнила, че сатирата е срещу всяко абсурдно командване и безкритично изпълнение, в която да е сфера на живота. Извън времето и контекста.

Препоръчвам!

9
Велик
Резюме

„Панталеон и посетителките“, издаден 2012 от „Колибри“ е уникален роман. Много рядко се среща истински успешна комбинация и увлекателен сюжет и истински смешни случки. Да, „Панталеон и посетителките“ е смешен роман. Роман, който определено се запомня от читателя и със сюжета, и с езика, и с усещането, което остава като спомен. Хубаво и леко. Капитанът от интендантската служба на Сухопътни войски Панталеон Пантоха е натоварен да организира и задейства Служба за посетителки на гарнизони, гранични пунктове и подобни (СПГГПП) в област Амазония. С една дума секретен, организиран от държавата публичен дом за войската. Посетителките са обикновени проститутки, а капитанът е лично организирайки СПГГПП преценява качеството на изпълнение по така възложената му секретна мисия.

  • Сатиричен
    9
  • Увлекателен
    9
Следващ Димитър Иванов, „Публичната продан чрез частен съдебен изпълнител“
Предишен Предизвикай: Неоснователното обогатяване

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *