Романи

Никос Казандзакис, „Алексис Зорбас“

9
Никос Казандзакис, „Алексис Зорбас“

Всеки си е башка луд; но най-голямата лудост е, струва ми се, да не си никак луд.“

Никос Казандзакис, „Алексис Зорбас“

„Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис е роман за живота, песен за живота. В него по невероятен начин са вплетени едни от най-важните житейски драми, събития. Но в него е вплетена и философията на живота, въпросите за смисъла на живота, за вечното неспокойство на ума и душата, за търсенето на смисъла.

В края на романа разказвачът изповядва нуждата си да напише този синаксар за Зорбас, поривът да излее спомените си за личността и мъдростта на Алексис Зорбас, неговият Старец!

Много са забележителните и силни моменти в романа, безспорно запомнящи са сцените на порив, на безумно желание да излееш чувствата си в танц – да играеш хоро и твоя танц да разкаже неизразимото с думи, да посвириш на сандур, да изпееш душата си:

Ако имам кеф, ще свиря и ще пея дори. И ще играя и зейбекското хоро, и касапското, и пендозали, но трябва да сме наясно – да имам кеф! Чисти сметки – назориш ли ме, изтървал си ме! В тия работи, трябва да знаеш, аз съм човек.

  • Човек ли? Какво искаш да кажеш?
  • Ами на – свободен.“

Особено тежка в романа е сцената с убийството на вдовицата – вечния мотив за грешницата, за Мария Магдалена и жестокостта на слабите. На изкусените, но неустоялите. Мотив, който Казндзакис разработва и в романите си „Последното изкушение“ и „Христос отново разпнат“.

Както и неразрешимият проблем за същността на човека и неговата необяснима болка и копнеж да разбере.

„Спомних си как една сутрин бях открил случайно на един бор пашкул на пеперуда, и то тъкмо когато душицата вътре в него пробиваше черупката и се канеше да се измъкне навън. Чаках, чаках, тя се бавеше, а аз бързах; наведох се тогава над нея и започнах да я стоплям с дъха си. Стоплях я нетърпеливо и чудото започна да става пред очите ми, с темпо, по-бързо от естественото: пашкулът се разтвори съвсем, пеперудата се измъкна навън. Ала никога не ще забравя ужаса, който изпитах: крилцата й бяха нагънати, не можеха да се разтворят, тя трепереше с цялото си телце и се мъчеше да се разгъне, но не успяваше; мъчех се и аз да й помогна с дъха си. Но напразно; тя имаше нужда от търпеливо съзряване и разтваряне под слънцето, и сега беше вече късно, моят дъх беше принудил пеперудата да се измъкне преждевременно, сбръчкана и недоносена. Тя излезе още неузряла, пошава отчаяно и скоро умря върху дланта ми.

Лекото перце на тази пеперуда е, струва ми се, най-голямото бреме, което тежи на съвестта ми. И ето, днес осъзнах дълбоко – смъртен грях е да насилваш вечните закони; твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм.“

Животът на героя-разказвач със Зорбас е философско училище. А общуването със славния грък, урок, който донася необходимата утеха в живота му:

Една вечер Зорбас ми беше казал:

  • В една покрита със сняг планина в Македония една нощ се вдигна страшен вятър; той разтърсваше малката колибка, в която се бях сврял, и се мъчеше да я събори. Ала аз я бях закрепил здраво, седях съвсем сам пред запаленото огнище, смеех се и предизвиквах вятъра и му виках: „Няма да влезеш в колибата ми, няма да ти отворя вратата, няма да угасиш огнището ми, няма да ме събориш!“

Тези думи на Зорбас бяха вдъхнали смелост на душата ми; разбрах как трябва да се държи един човек и как да говори на Нуждата.

Крачех бързо по брега, говорех и аз с невидимия враг, виках: “Няма да влезеш в душата ми, няма да ти отворя вратата, няма да угасиш огнището ми, няма да ме събориш!“

9
Велик
Резюме

„Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис е роман за живота, песен за живота. В него по невероятен начин са вплетени едни от най-важните житейски драми, събития. Но в него е вплетена и философията на живота, въпросите за смисъла на живота, за вечното неспокойство на ума и душата, за търсенето на смисъла.

  • Философски
    9
  • Интригуващ
    9
Следващ Жоржи Амаду, „Дона Флор и нейните двама съпрузи“
Предишен Георги Бърдаров, “Absolvo te”

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *