Романи

„Норвежка гора“, Харуки Мураками

„Норвежка гора“, Харуки Мураками

Сюрреалистична гора + песента на Бийтълс „Норвежка гора“ и откъсване от живота – буквално и преносно, като състояние на духа. Темата за самоубийството е дълбоко изследвана (през живота на героите), извършването на самоубийство или намерението да го сторят, е твърде присъщо за персонажите на Мураками в „Норвежка гора“, но дори и мъртви присъстват за дълго в реалността на останалите, до края…

Любовната нишка е твърде плаха, загатната и без страст. Всъщност не съм сигурна доколко връзката на Тору и Наоко е любов. По-скоро грижа, привързаност и споделена тъга, общи спомени за самоубилия са най-добър приятел на Тору и бивш любим на Наоко.

И тук се появяват съвсем очаквано два противоположни импулса – към живота и към смъртта.

„Хроника на птицата с пружина“ повече ми допадна. Тихата меланхолия в текстовете на Мураками се усеща и в този текст, разбира се, но в „Норвежка гора“ често повествованието се ниже твърде бавно, което увеличава усещането, внушението за депресия, отчаяние и надвиснала фатална развръзка над съдбата на героите.

Please run the avarage_rating function first
Резюме

Сюрреалистична гора + песента на Бийтълс „Норвежка гора“ и откъсване от живота - буквално и преносно, като състояние на духа.

Следващ Мишел Уелбек, „Серотонин“
Предишен „Свободата на изразяване“, Бойко Боев, Александър Кашъмов, Красимир Кънев, Нели Огнянова, Полина Русинова

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *