Романи

Патрик Зюскинд, „Контрабасът“

8.7
Патрик Зюскинд, „Контрабасът“

Изповедта на един самотен мъж за живота, за съдържанието и смисълът – през връзката му с неговия инструмент, т.е. с контрабаса. Контрабасът е неговото всичко, неговата любов и омраза, и отмъщение, и живот.

Моноспектакълът в Народния театър е вдъхновяващ, но и четенето на текста на Патрик Зюскинд си заслужава без съмнение. Навежда на размисли необходими и спасителни, макар че „мисленето – казва един мой приятел (той следва от двайсет и една години философия и в момента пише дисертация), – мисленето е нещо много трудно и не може всеки да дилетантства в него, както си иска.“ Той – моят приятел – никога не би седнал да изсвири соната за фортепиано. Защото не може. Ала всеки смята, че може да мисли, и се хвърля да мисли безспир. Това е голямата грешка в днешно време, твърди моят приятел, и затова стават всички тези катастрофи, които един ден ще ни погубят, всички до един. И аз казвам: той е прав.“ Брилянтно казано!

Препоръчвам!

8.7
Страхотен
Резюме

Изповедта на един самотен мъж за живота, за съдържанието и смисълът - през връзката му с неговия инструмент, т.е. с контрабаса. Контрабасът е неговото всичко, неговата любов и омраза, и отмъщение, и живот.

  • Есеистичен
    8
  • Вълнуващ
    8
  • Роман изповед
    10
Следващ Димо Казасов, "В тъмнините на заговора"
Предишен „Разказът на прислужницата“, Маргарет Атууд

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *