Романи

Питър Мей, „Карантина“ (оригинално име: Lockdown (2020)

8.7
Питър Мей, „Карантина“ (оригинално име: Lockdown (2020)

Издадена през съвсем реално карантинната за целия свят 2020 година, книгата на Питър Мей действително шокира. Шокира, защото се оказва, че нещо, което масово бе считано за немислимо в съвременния мирен и свободен свят, е напълно възможно. То просто се случи пред очите ни – блокирани от властите градове, затворени магазини, бизнеси, целия социален и публичен живот. Хората са с маски при силно ограничените случаи, когато изобщо могат да са извън дома си. Има ВИРУС. Епидемия. Карантина. Разликата е, че романният вирус е с особено висок процент смъртност – над 70 %, което,  все пак, оправдава крутите мерки и тоталния lockdown.

Всичко това, преди да стане реалност, която да изживеем през 2020 като една „колективна халюцинация“ (изразът е от книгата на Ив. Кръстев „Утре ли е вече“ от 2020 г.) е създадено като художествена измислица пред 15 години от писателя Питър Мей.

В романа освен стресиращите прилики с 2020 г. и реалната карантина има интригуваща линия на разследването на убийство на дете в условията на карантина (lockdown). Напрежението е силно, действието се развива изключително бързо – всичко се случва в рамките на 24 часа, последните, преди разследващият Макнийл да напусне полицията.

Развръзката води към шокиращото разкритие, че голяма фармацевтична компания – производител на лекарства и ваксини срещу вируса е разработила лабораторно мутацията във вируса, позволяваща предаването му от човек на човек.

„Стайн-Франкс“ се стремяха да създадат ваксина и да излязат начело в играта. Но много други правят същото. Онзи, който успее пръв с ваксината, ще спечели милиарди. Знаете, че само Европейският съюз заделя над милиард евро всяка година, за да купува ваксини и антивирусни препарати в случай на пандемия…Но могат да изпреварят другите с получаването на ваксина само ако изкуствено създадат версия на вируса, която лесно се предава от човек на човек. Някак духът е излязъл от бутилката…“

8.7
Страхотен
Резюме

Издадена през съвсем реално карантинната за целия свят 2020 година, книгата на Питър Мей действително шокира. Шокира, защото се оказва, че нещо, което масово бе считано за немислимо в съвременния мирен и свободен свят, е напълно възможно. То просто се случи пред очите ни – блокирани от властите градове, затворени магазини, бизнеси, целия социален и публичен живот. Хората са с маски при силно ограничените случаи, когато изобщо могат да са извън дома си. Има ВИРУС. Епидемия. Карантина. Всичко това, преди да стане реалност, която да изживеем през 2020, е създадено като художествена измислица пред 15 години от писателя Питър Мей. В романа освен стресиращите прилики с реалната карантина има интригуваща линия на разследването на убийство на дете в условията на карантина (lockdown). Напрежението е силно, действието се развива изключително бързо – всичко се случва в рамките на 24 часа, последните, преди разследващият Макнийл да напусне полицията.

  • Трилър
    8
  • Криминален
    8
  • Съвременен
    10
Следващ Филипа Грегъри, Орденът на мрака (Книга I Синът на феите)
Предишен Джоан К. Роулинг, „Вакантен пост“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *