Романи

Робърт Галбрейт (Джоан К. Роулинг), „В служба на злото“

10
Робърт Галбрейт (Джоан К. Роулинг), „В служба на злото“

Tретият роман от криминалната серия на Галбрейт (Роулинг). (Под псевдонима криминални романи публикува Джоан К. Роулинг). Невероятна е. Изключително задъхващ трилър и естествено, брилянтен неочакван край.

Третата книга е от 2015. И всяка следваща, според мен е по-добра от предишната. Споделих, че романът „Копринената буба“ е по-добър от „Зовът на кукувицата“. „В служба на злото“ е най-добрият от трите. Роулинг разказва, че е и най-страшният, писан от нея. Образите продължават да се развиват и променят. А Лондон, съвременен и в същото време стар, с много история, емблематични сгради, места, гледки, продължава да е съществена част от романите за детектив Страйк…

Тук всяка глава започва с откъс от песен, от албумите на седемдесетарска рок – банда, в която е свирил един от героите и основен заподозрян за серия зловещи убийства.

Страйк бива въвлечен в тази зловеща история, след като в кантората, адресирана до асистентката му Робин, получават пратка. С отрязан женски крак…Страйк ограничава заподозрените до четирима, все тъмни фигури от миналото му, които биха могли да са извършителите на ужасните престъпления, тъй като профилите им, собствените им деяния, познати на Страйк, са предимно „в служба на злото“. Това трудно и много рисковано разследване е на фона на сериозните турбуленции в личния им живот, а и в отношенията помежду им.

В ревюто на „Зовът на кукувицата“ вече бях писала, че образът на разследващия частен детектив Корморан Страйк е силен, плътен и уникален по начин, по който да се запомни и остане в съзнанието. Наистина като един съвременен Шерлок Холмс. Образът тук се развива, ситуацията около личността и животът му извън разследванията също. Все по-главна е ролята на Робин, вече негова съдружничка. Въобще, светът на Страйк и Робин Вениша е още по-динамичен, но и суров. Разследваните от тях престъпления в този роман не са тривиални изневери, а ужасяващи по своята жестокост убийства на жени.

Писах, че в „Копринената буба“ убиецът се оказва…най-малко очакваният…, а разкриването на истината е шедьовър на детективската работа. Е същото е валидно и тук, дори с още по-голяма сила. Препоръчвам!

10
Уникален
Резюме

Tретата книга от криминалната серия на Галбрейт (Роулинг). (Под псевдонима криминални романи публикува Джоан К. Роулинг). Невероятна е. Изключително задъхващ трилър и естествено, брилянтен неочакван край. Романът е от 2015. И всяка следваща книга от поредицата, според мен е по-добра от предишната. Споделих, че романът „Копринената буба“ е по-добър от „Зовът на кукувицата“. „В служба на злото“ е най-добритя от трите. Роулинг разказва, че е и най-страшният роман, писан от нея. Образите продължават да се развиват и променят. А Лондон, съвременен и в същото време стар, с много история, емблематични сгради, места, гледки, продължава да е съществена част от романите за детектив Страйк… Тук всяка глава започва с откъс от песен, от албумите на седемдесетарска рок - банда, в която е свирил един от героите и основен заподозрян за серия зловещи убийства. Страйк бива въвлечен в тази зловеща история, след като в кантората, адресирана до асистентката му Робин, получават пратка. С отрязан женски крак… Страйк ограничава заподозрените до четири тъмни фигури от миналото му, които биха могли да са извършителите на ужасните престъпления, тъй като профилите им, собствените им деяния, познати на Страйк, са предимно „в служба на злото“. Това трудно и много рисковано разследване е на фона на сериозните турбуленции в личния им живот, а и в отношенията помежду им.

  • Криминален
    10
  • Трилър
    10
  • Увлекателен
    10
Следващ Робърт Галбрейт (Джоан К. Роулинг), „Смъртоносно бяло“
Предишен Робърт Галбрейт (Джоан Роулинг), „Копринената буба“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *