Романи

Робърт Галбрейт, Мастиленочерно сърце

9.7
Робърт Галбрейт, Мастиленочерно сърце

Най-новият, шести роман от криминалната поредица на Галбрейт е „Мастиленочерно сърце, издаден през 2022 г. Още след първия от поредицата, става ясно, че Джоан Роулинг е авторката, която публикува през 2013 г. криминалния роман „Зовът на кукувицата“ под псевдонима Робърт Галбрейт.

„Мастиленочерно сърце“ е изключително добре написан, безапелационно увличащ читателя криминален трилър. Бих казала, че е и изключително съвременен, защото престъпленията, които биват разследвани, обмисляни и анализирани са такива, каквито само нашата действителност може да „предложи“ – става дума за онлайн тормоз, дигитални самоличности и въобще създаването на един жесток, опасен и измамен виртуален свят, чиито последици в действителността са, разбира се, и съвсем реални, и за съжаление, понякога фатални.

Разследва се престъпление, чиито корени са в онлайн действителността, която създава за феновете първоначално анимацията „Мастиленочерно сърце“, а после и базираната на нея компютърна игра, създадена от фенове. Детайлно измислен и напълно автентичен е целият този свят от образи на фенове, чудати, луди, с проблеми, от проблемни семейства, самотни души, които търсят и откриват спасение в анимираните образи на същества, в които са вложени човешки качества, чувства, дилеми, беди…

Авторът показва доста добро познание и разбиране за явления като онлайн тормоз, фабрикуването на самоличности, тролове, атаки на тролове, онлайн заплахи, унижения, атаки, които съвсем реално могат да доведат до самоубийство, до убийство.

Показана е цялата противоречива същност на социалните мрежи, места на общуване на фенове, които твърде често прекрачват границата и се превръщат в кошмарни места за тормоз и контрол.

Засегнати  са и проблеми като социално етично поведение онлайн (автентично или фалшиво), за терористични расистки групи и много други подобни явления на нашата съвременност.

Разследва се убийство, а убиецът е създател и модератор в играта „Мастиленочерно сърце“, нарекъл се Аномия. Изключително сложно, обемно и трудно е достигането до реалната самоличност на чoвека, оплел толкова хора в една сложна мрежа от контрол и удоволствие (удоволствието, което изпитва един фен). Фен-културата и обществата, както и манията на младите хора по различни анимации и общности от фенове на анимации е друга интригуваща линия на романа, която също е автентично и убедително изградена.

Както и предходните от поредицата, романът е напрегнат, но без излишни отклонения, увличащ и написан с много добър стил. И тук има нещо от приказната увлекателност на „Хари Потър“. Спазена е „традицията“ всяка глава да започва с мото, стих, сентенция или откъс от художествено произведение, често двусмислена, често и намек за това, което предстои…

Развит е образът на разследващия частен детектив Корморан Страйк, който и досега е бил силен, плътен и уникален по начин, по който да се запомни и остане в съзнанието. Като Шерлок Холмс. Корморан Страйк е съвременен, но и малко старомоден, заради силата и ценностите, които изповядва – честност и крайна нужда от справедливост. Не само името му е лесно за запомняне, така чудато, точно за да се запомни.

Робин, неговата съдружничка също е добре измислен образ, не само като необходимото допълнение на двойката детективи като Холмс-Уотсън, тя е необходима за да бъде плътен образът на самия Страйк. И самата тя се променя. Заедно се променят.

Прави впечатление, че сюжетната линия, касаеща личния живот и невъзможността за стабилна и смислена връзка и на двамата е допълнително разработена и създаваща очаквания у читателя за развитие. Осъзнаването на чувствата и тяхното приемане е нещо, което винаги е било трудно, но става все по-неизбежно. Интересно е до къде ще доведе това в евентуален следващ роман.

В романа на Галбрейт (Роулинг) „Мастиленочерно сърце“, убиецът отново се оказва…най-малко очакваният, изключеният от разследването, пренебрегнатият …, разкриването на истината пак е шедьовър на детективската работа, съпроводен, за съжаление, с немалки загуби.

9.7
Велик
Резюме

Най-новият, шести роман от криминалната поредица на Галбрейт е „Мастиленочерно сърце, издаден през 2022 г. Още след първия от поредицата, става ясно, че Джоан Роулинг е авторката, която публикува през 2013 г. първият криминален роман „Зовът на кукувицата“, под псевдонима Робърт Галбрейт. „Мастиленочерно сърце“ е изключително добре написан, безапелационно увличащ читателя криминален трилър. Бих казала, че е и изключително съвременен, защото престъпленията, които биват разследвани, обмисляни и анализирани са такива, каквито само нашата действителност може да „предложи“ – става дума за онлайн тормоз, дигитални самоличности и въобще създаването на един жесток, опасен и измамен виртуален свят, чиито опасни последици в действителността са, разбира се, съвсем реални, и за съжаление, фатални. Разследва се престъпление, чиито корени са в онлайн действителността, която създава за феновете първоначално анимацията „Мастиленочерно сърце“, а после и базираната на нея компютърна игра, създадена от фенове. Детайлно измислен и напълно автентичен е целият този свят от образи на фенове, чудати, луди, с проблеми, от проблемни семейства, самотни души, които търсят и откриват спасение в анимираните образи на същества, в които са вложени човешки качества, чувства, дилеми, беди…

  • Криминален
    10
  • Съвременен
    10
  • Увлекателен
    9
Следващ Уолтър Тевис, Дамски гамбит
Предишен Мишел Уелбек, „Унищожение“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *