Романи

Рута Сепетис, „Сол при солта“

7.5
Рута Сепетис, „Сол при солта“

Романът „Сол при солта“ е драматична военновременна история на неколцина бежанци при настъпването Червена армия. Бежанците са едновременно такива от руснаците, но и от Хитлер и неговите военни. Действието се развива в края на Втората световна война, 1945 година.

Разказът се води накъсано, в епистоларна форма, пише или разказва всеки един от героите – бежанци. Пред читателя за разкрива стъпка по стъпка трудният път на бягството, на промъкването, на страха, бедите и рисковете, смъртта, която дебне на всяка крачка. Наред с биографията на всеки от разказвачите, се разкриват факти и исторически данни за войната, за положението на хора като тях – различни, обикновени, тъжни…хора, с разбити от войната животи, разбити мечти, излъгани очаквания….

Групата достига целта си – достига до кораба „Вилхелм Густлоф“, който е предвиден за евакуацията на оттеглящи се войници, ранени, както и бежанци, каквито са разказвачите – герои на романа.

Исторически корабът „Вилхелм Густлоф“ отплавал на 30 януари 1945 в изпълнение на операция  по евакуация на военни и бежанци при настъплението на Червената армия, наречена „Ханибал“. Според немските архиви на борда си били качени 10 582 пасажери при капацитет от 1900. Скоро след отплаването „Вилхелм Густлоф“ е торпилиран, като се смята, че жертвите наброяват 9343 души…

Хиляди удавници, загинали деца, жени, ранени…Сол при солта…

„Корабът беше кръстен на един човек на име Вилхелм Густлоф. Бях чувала з анего от баща си. Вилхелм Густлоф е бил водачът на нацистката партия в Швейцария. Татко ми каза, че Вилхелм Гуслоф е бил ликвидиран.

Корабът беше роден от смъртта.“

Романът е анонсиран от издателя като:

Най-забележителна книга на 2016 New York Times

Най-добра книга на 2016 Amazon

Най-добра книга на 2016 Goodreads, YA Fiction

Най-добра книга на 2016 Publishers Weekly

7.5
Добър
Резюме

Романът „Сол при солта“ е драматична военновременна история на неколцина бежанци при настъпването Червена армия. Бежанците са едновременно такива от руснаците, но и от Хитлер и неговите военни. Действието се развива в края на Втората световна война, 1945 година. Разказът се води накъсано, в епистоларна форма, пише или разказва всеки един от героите - бежанци. Пред читателя за разкрива стъпка по стъпка трудният път на бягството, на промъкването, на страха, бедите и рисковете, смъртта, която дебне на всяка крачка. Наред с биографията на всеки от разказвачите, се разкриват факти и исторически данни за войната, за положението на хора като тях – различни, обикновени, тъжни…хора, с разбити от войната животи, разбити мечти, излъгани очаквания….

  • Драматичен
    8
  • Интересен
    7
Следващ Лион Фойхтвангер, Испанска балада
Предишен Венцислав Л. Петров, „Наследяване на задължения и отговорност за завети“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *