Право

Тълковник Предизвикай: вещното право, съставен от Стоян Ставру, Сиела, 2019

10
Тълковник Предизвикай: вещното право, съставен от Стоян Ставру, Сиела, 2019

Сборник, съставен от Стоян Ставру обхваща съдебна практика по тълкувателни дела по въпроси на вещното право (ЗС и др.) от периода 1961 – 2019. Практиката е изключително добре подбрана, систематизирана тематично по раздели, напр. I. Държавна и общинска собственост, II. Частна собственост, III. Съсобственост, IV. Етажна собственост…VII. Владение, VIII. Придобиване и изгубване правото на собственост и т.н.

Трябва да се отбележи и удобното графично и стилово оформяне на сборника чрез извеждане на пълен списък с тълкувателните решение в конкретния раздел и посочване в скоби основния предмет на делото и конкретната норма от ЗС. Също така визуално е отделен въпросът поставен на тълкуване и съответно отговорите са обособени и в курсив, което улеснява особено бързите справки, търсенето и изобщо работата с тълковника.  Има авторски коментари, препратки към практика по чл. 290 ГПК. Поместен е и указател на съдебните актове в табличен вид.

Препоръчвам сборника на всички колеги практици, тъй като е пълен, подборът е прецизен и всички необходими в практиката ежедневно тълкувателни решения, свързани с въпроси на вещното право са включени по един много удобен за работа начин. Полезен е и защото, както уместно се посочва в цитираното на корицата Решение № 15/2018 на КС по конституционно дело № 10/ 2018 „Като използва бланкетни понятия, нормативният акт неизбежно възлага на съдилищата функцията да ги изпълнят с конкретно съдържание. Така съдебната практика става по волята на самия законодател съпричастна в конкретизацията на нормативния акт, без която той не може да бъде приложен..“

10
Уникален
Резюме

Сборник, съставен от Стоян Ставру обхваща съдебна практика по тълкувателни дела по въпроси на вещното право (ЗС и др.) от периода 1961 – 2019. Практиката е изключително добре подбрана, систематизирана тематично по раздели.

  • Съдебна практика
    10
  • 10
Следващ Халед Хосейни, „Ловецът на хвърчила“
Предишен Елена Феранте, „Историята на изгубеното дете“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *