Исторически романи

Филипа Грегъри, „Любовникът на девицата“

9
Филипа Грегъри, „Любовникът на девицата“

Част от серията за Тюдорите (The Tudor series). Увлекателна, исторически достоверна, също както и останалите книги от историческата поредица. Неслучайно авторката Филипа Грегъри, историк и д-р по литература на XVIII век е наричана „кралица на историческия роман“ – романите й за Тюдорите са блестяща картина на епохата – събитията, нравите и дори духът на времето е точно уловен и завладяващо пресъздаден.

 След кралица Мери (наречена кървавата Мери, поради множеството изпълнени смъртни наказания на протестанти и заговорници срещу нея) наследница на короната е по-младата й сестра Елизабет, дъщеря на Ан Болейн и крал Хенри  VIII. Елизабет преди да се възкачи е наричана протестантската принцеса и е възприемана като антипод на възрастната си, нещастна и изоставена сестра – Мери Тюдор, изоставена фактически от съпруга си Филип Испански. Надеждите за край на религиозните гонения, допускани от католичката Мери се оправдават. Едно от първите й управленски решения е възстановяването на църковната независимост и поставянето на кралицата начело на Църквата на Англия, което слага началото на англиканството. Красива, интелигентна и способна, наследницата от рода на Тюдорите се превръща в кралица Елизабет I, а царуването й е известно като Елизабетинска епоха. Царуването на известната като „кралицата дева“ Елизабет продължава 44 години и се оценява като период на стабилност и разцвет на кралството.

Романът на Филипа Грегъри проследява тази бурна епоха и сложните отношения, както и на любовта на Елизабет към нейния довереник още от времето на 9 –дневното възкачване на Джейн Грей и последвалото фиаско преди Мери да заеме престола. Лорд Дъдли е наследник на могъщ аристократичен род с претенции към короната, напълно съсипан след обвиненията в предателство от кралица Мери и изпълнените смъртни присъди над принц Джон Дъдли, синът му и снаха му Джейн Грей, обявена за кралица за едва 9 дни, преди Мери да влезе триумфално в Лондон със сестра си Елизабет.

След възкачването на Елизабет лорд Робърт Дъдли започва своето ново издигане и реабилитиране и участие в държавническите дела на Англия.

Снимка: Robert Dudely Liester. Public Domain / Steven van der Meulen, художник, произведение на изкуството, което е обществено достояние./

9
Велик
Резюме

Част от серията за Тюдорите (The Tudor series). Увлекателна, исторически достоверна, също както и останалите книги от историческата поредица. Неслучайно авторката Филипа Грегъри, историк и д-р по литература на XVIII век е наричана "кралица на историческия роман" – романите й за Тюдорите са блестяща картина на епохата – събитията, нравите и дори духът на времето е точно уловен и завладяващо пресъздаден. Надеждите за край на религиозните гонения, допускани от католичката Мери се оправдават. Едно от първите управленски решения на кралица Елизабет е възстановяването на църковната независимост и поставянето на кралицата начело на Църквата на Англия, което слага началото на англиканството. Романът на Филипа Грегъри проследява тази бурна епоха и сложните отношения, както и на любовта на Елизабет към нейния довереник лорд Робърт Дъдли. След възкачването на Елизабет лорд Робърт Дъдли започва своето ново издигане и реабилитиране и участие в държавническите дела на Англия.

  • Историческа
    9
  • Увлекателна
    10
  • Драматична
    8
  • 8
Следващ Филипа Грегъри, „Другата кралица“
Предишен Филипа Грегъри, „Шутът на кралицата“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *