Исторически романи

Филипа Грегъри, „Наследството на Болейн“

9.3
Филипа Грегъри, „Наследството на Болейн“

Късното царуване на Хенри VIII, след смъртта на трите му съпруги – Катерина Арагонска, Ана Болейн и Джейн Сиймур. Кралят е твърде различен от младия Хенри VIII, очароващ дамите, придворните и въобще всеки, имал досег с него.

Разказът се води като дневник от името на Джейн Болейн (вдовица на брата на Ана Болейн Джордж, екзекутиран от  Хенри VIII), Анна от херцогство Клев, следващата му съпруга и Катрин Хауърд, млада и амбициозна представителка от влиятелния род Хауърд (към който също принадлежат Мери и Ана Болейн).

Затова и Англия вече е различна страна, както владетелят, така и хората са силно променени, наплашени, несигурни.

Образът на крал Хенри VIII е предаден силно. Кралят сега няма нищо общо с младия, очарователен, силен и смел владетел от първата книга от серията за Тюдорите – „Другата Болейн“. Вече е остарял, дебел, болен, отчетливо безумен, отмъстителен и коварен. Той е безумец в очите на всички. Никой не смее да му противоречи, всички са му безмълвно подчинени от страх пред неговите избухвания и жестокост. Кралската му дума не струва след множеството й престъпвания, а бесилките и кладите са на всеки кръстопът из Англия. За такъв крал идва да се омъжи младата, смела Анна Клевска или Анна от херцогство Клев. Израснала в двор, управляван от лютерани, под властта на деспотичен брат, тя е свикнала н атърпение, но и да се бори. За себе си. Всъщност с търпение и тихо достойнство, тя успява да се спаси от ужаса да бъде четвърта съпруга на Хенри VIII. Анна Клевска е единствената съпруга на краля, която оцелява (докато той е жив). Постига споразумение, получава пожизнена пенсия и малък двор, в който да живее в Англия като „сестра на краля“. Това спасява живота й. За съжаление, на петата кралица – младата и безразсъдна Катрин Хауърд, жребият е жесток. Тя е екзекутирана, също както и братовчедка й – втората съпруга Ана Болейн.

Така наследството на Болейн се оказва тежко – Катрин Хауърд е обезглавена, Джейн Болейн, нейната придворна дама и съюзница (всъщност преследваща собствените си интереси) е обезглавена. Така както Ана Болейн и нейния брат Джордж Болейн, срещу които тя бе свидетелствала за да отведе на ешафода. (Историята е част от „Другата Болейн“). След тях не остава нищо освен спомените и историята.

Филипа Грегъри насочва вниманието и към недотам известния факт за личността и постижението на Анна Клевска – във време, в което жената е придатък, несамостоятелна част от домакинството о на баща си, брат си или съпруга си, тя успява да постигне споразумение за самостоятелно домакинство, самостоятелна издръжка и независим живот. Ана Клевска не просто успява да оцелее, а осъществява невъзможното дотогава за жена.

Авторката свидетелства за исторически извори, които е ползвала за написването на романа, от които черпи данни за Анна като за интелигентна, обаятелна и интересна жена. Портретът на Холбайн, изиграл своята роля и в действителния исторически момент по избора на Хенри на четвърта съпруга, е красноречив.

Снимка: Anne of Cleves, by Hans Holbein, Public Domain

9.3
Велик
Резюме

Разказът се води като дневник от името на Джейн Болейн (вдовица на брата на Ана Болейн Джордж, екзекутиран от Хенри VIII), Анна от херцогство Клев, следващата му съпруга и петата съпруга - Катрин Хауърд, млада и амбициозна представителка от влиятелния род Хауърд (към който също принадлежат Мери и Ана Болейн). Филипа Грегъри насочва вниманието и към недотам известния факт за личността и постижението на Анна Клевска – във време, в което жената е придатък, несамостоятелна част от домакинството о на баща си, брат си или съпруга си, тя успява да постигне споразумение за самостоятелно домакинство, самостоятелна издръжка и независим живот. Ана Клевска не просто успява да оцелее, а осъществява невъзможното дотогава за жена. Наследството на Болейн се оказва тежко – Катрин Хауърд е обезглавена, Джейн Болейн, нейната придворна дама и съюзница (всъщност преследваща собствените си интереси) е обезглавена. Така както Ана Болейн и нейния брат Джордж Болейн, срещу които тя бе свидетелствала за да отведе на ешафода. (Историята е част от „Другата Болейн“). След тях не остава нищо освен спомените и историята.

  • Историческа
    10
  • Драматична
    9
  • Увлекателна
    9
Следващ Маркъс Зюсак, „Крадецът на книги“
Предишен Филипа Грегъри, „Другата кралица“

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *