Исторически романи

Филипа Грегъри, Орденът на мрака (Книга I Синът на феите)

8.7
Филипа Грегъри, Орденът на мрака (Книга I Синът на феите)

„Орденът на мрака“ е историческа поредица за средновековна Европа, която се различава от биографичните и исторически достоверни романи на Филипа Грегъри, с това, че е поредица насочена към аудиторията на тийнейджъри и че тук исторически достоверна е средата, историческия и обществен контекст са истинни, но самите герои са плод на авторовото въображение. (В България е издадена през 2013 от изд. Еднорог)

Изолда, Фриз, разследващият от името на Светия Престол Лука Вери, Ишрак са измислени от Филипа Грегъри образи, чрез които разказва една много интересна средновековна история.

Самата Филипа Грегъри в Бележка на автора (в края на романа) разказва, че първообраз на описания Орден на мрака е съществувалия през 15. век Орден на дракона, който бил създаден, за да защитава християнството срещу възхода на Османската империя. Тези кратки бележки обясняват историческата достоверност на епохата и мястото на героите като типове в обществото на средновековна епоха. Авторката дава точен контекст на образите, които е създала – Изолда – показваща положението на жената от епохата, т.е. с живот изцяло определян от мъжете в семейството, бащата, брата, съпругът…, Лука Вери – надарен, но беден младеж, а най-честата съдба и избор за такива младежи е или Църквата или служба при някой виден благородник, например като писар.

Фриз е буден и надарен със здрав разум, не е простоват слуга, а наблюдателен и честен, но най-многото, което би имал шанса да бъде младеж като него през средновековието е или работник на нивите, слуга или помощник в някой манастир…Ишрак е доведена от кръстоносец в Европа неверничка (еретичка).

Сюжетът или разказаната история е за разследванията на пълномощника Лука Вери. Самите разследвания са интригуващи и заплетени средновековни религиозни мистерии. Разкриването на истината обаче е водещо за честния и прям служител на ордена, борещ се срещу греха и настъпването на края на дните.

8.7
Страхотен
Резюме

„Орденът на мрака“ е историческа поредица за средновековна Европа, която се различава от биографичните и исторически достоверни романи на Филипа Грегъри, с това, че е поредица насочена към аудиторията на тийнейджъри и че тук исторически достоверна е средата, историческия и обществен контекст са истинни, но самите герои са плод на авторовото въображение. (В България е издадена през 2013 от изд. Еднорог) Изолда, Фриз, разследващият от името на Светия Престол Лука Вери, Ишрах са измислени от Филипа Грегъри образи, чрез които разказва една много интересна средновековна история.

  • Историческа
    9
  • Средновековна
    9
  • Мистика
    8
Следващ Стефан Цвайг, „Клариса“
Предишен Питър Мей, „Карантина“ (оригинално име: Lockdown (2020)

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *