Романи

Халед Хосейни, „Ловецът на хвърчила“

10
Халед Хосейни, „Ловецът на хвърчила“

„Амир и Хасан султани на Кабул“. Две момчета, приятели, братя, израснали заедно, свързани по всякакъв начин.

Амир е син на заможен и уважаван търговец, Хасан е синът на слугата му. Хасан е верен, искрен и смел до отчаяние. Амир е интелигентен, чувствителен, но тревожен. Расте неуверен в обичта на баща си и търси път към неговото сърце и уважение.

И както клишето гласи, животът може да се промени в един само миг, така един щастлив, а после и ужасен миг, случили се на състезанието по пускане на хвърчила в Кабул променят живота и съдбата на двамата. Или завъртат необратно колелото на съдбата и покой е невъзможен, докато не се изкупи вината, докато не се случи, каквото е трябвало да се случи и унижението и насилието не бъде измито, не бъде изстрадано. Без изкупление няма спасение. Докато Амир не понесе рискът да спаси, да обикне и да се опълчи, докато не се случи отново унижението и срамът, докато накрая не бъде дръпнат ластика на насочената срещу мъчителя Асеф прашка, ако не от бащата Хасан, то от сина му.

В сложно преплетената от живота история са вплетени мотиви от „Шах-наме“ и легендата на Рустам и Сухраб, за бащата убиец на сина, който не познавал баща си. Неслучайно това произведение свързва и двете момчета. Неизбежното не може да бъде избегнато.

Дори когато изкуплението идва години по-късно, след като Амир се връща в Афганистан след 20 години в Америка за да спаси, рискувайки себе си, детето на Хасан от талибаните, установили се на власт там.

Романът разкрива непознатата страна на Афганистан и афганците, конфликтите в общността, разделението и омразата между пущуни и хазари, между силно религиозни талибани и светски настроени хора. Разказан е пътят на държавата от края на монархията, конфликтът с руснаците и идването на талибаните. Уж кратко време, събития случили се в един човешки живот, а такава промяна в живота на афганистанците.

Проникновени размисли освен за историята и политиката, за човешката същност, за слабостта и силата, за вината и изкуплението. За бащината сила и слабост, за демоните в човешката душа, които всички имаме, дори и най-смелите, дори и най-уважаваните, оказва се, са грешни и разкъсвани от вини…

Увлекателно написан, разтърсващ с оголеността на събитията и героите, суров както суров е животът и при все това пленителен. Препоръчвам.

10
Уникален
Резюме

„Амир и Хасан султани на Кабул“. Две момчета, приятели, братя, израснали заедно, свързани по всякакъв начин. Увлекателно написан, разтърсващ с оголеността на събитията и героите, суров както суров е животът и при все това пленителен. Препоръчвам.

  • Увлекателен
    10
  • Драматичен
    10
Следващ „Детското гости“, Ф.С. Фицджералд
Предишен Тълковник Предизвикай: вещното право, съставен от Стоян Ставру, Сиела, 2019

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *