Исторически романиРомани

Ъруин Шоу, „Младите лъвове“

9
Ъруин Шоу, „Младите лъвове“

Романът „Младите лъвове“ (1948) на Ъруин Шоу е забележителен епос за Втората световна война.

Издателят цитира Ъруин Шоу за романа: „С „Младите лъвове“ исках да покажа света в един важен момент от историята, доброто и злото в него, и да преплета колкото може повече съдби на хора, които се борят да открият смисъл да продължат напред.“

Историите на младите мъже, от двете страни на браздата са силно, но много човешки разказани. А ужасът на войната, смъртта, загубата са еднакво силни и за Кристиян, немският войник, за Майкъл, редник от Американската армия и Ноа, евреин, пехотинец и участник в Нормандския десант. Пред очите на читателя се описва как в един обикновен човек, чувствителен поет се ражда войникът, хладнокръвен, смел, отговорен, как  физически  силни хора се сриват и губят способност за действие и оцеляване в екстремните до крайност условия на войната. Личността се променя и разгръща всичко, което е заложено и го има в нас, в човека. Условията променят и разкриват неочаквани черти от характера и обрати в личността, които не бихме могли да предположим. Но при всички случаи моралният, емоционално силен и честен човек устоява и развива себе си, дори в смъртта, която вилнее, дори сред ужасите на военните действия.

Историята започва още преди избухването на войната, като читателят бива въвлечен в спиралата, която тогава поглъща без особена трудност нормални, интелигентни хора в ужасът и дългът за участие във войната. Именно дълг.

Няма романтика, няма разкрасяване на кървавата касапница, каквато се оказва в действителност войната. Отношението на Ъруин Шоу напомня на отношението на убедения миролюбец Ремарк. Истински миролюбив е само участвалият и лично преживелият войната.

С прецизна точност на историк са разказани събитията в Америка и Европа от 1938 г. до края на Втората световна война, но не като бездушна хроника, а чрез съдбите на тримата войници, около които лични истории са разказани събитията и развитието на войната исторически достоверно.

Ъруин Шоу е брилянтен летописец на променящият се до неузнаваемост свят преди, по време и след войната.

9
Велик
Резюме

Романът „Младите лъвове“ на Ъруин Шоу е забележителен епос за Втората световна война. Историите на трима младите мъже, от двете страни на браздата са силно, но много човешки разказани. А ужасът на войната, смъртта, загубата са еднакво силни и за Кристиян, немският войник, за Майкъл, редник от Американската армия и Ноа, евреин, пехотинец и участник в Нормандския десант. Пред очите на читателя се описва как в един обикновен човек, чувствителен поет се ражда войникът, хладнокръвен, смел, отговорен, как физически силни хора се сриват и губят способност за действие и оцеляване в екстремните до крайност условия на войната. Личността се променя и разгръща всичко, което е заложено и г има в нас, в човека. Условията променят и разкриват неочаквани черти от характера и обрати в личността, които не бихме могли да предположим. Но при всички случаи моралният, емоционално силен и честен човек устоява и развива себе си, дори в смъртта, която вилнее, дори сред ужасите на военните действия.

  • Интригуващ
    9
  • Исторически
    9
  • 9
Следващ Никола Пенчев, „Правен пътеводител на стартиращия бизнес. Първи стъпки, управление и защита“
Предишен Михаел Морис, „Локдаун“, 2020

Сходно съдържание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първия да коментирате!

Оставете коментар

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *